fredag 16. september 2016

Artemisia Annua: tid for innhausting - time to harvest

I vår vart det planta artemisia oooveralt - inne, ute, i potter og pallekarmar og innimellom grønnsaker og i bed. No er det tid for å starte innhausting av denne fantastiske planten. Bruksområda vil eg presentere seinare hen, no tek eg føre meg berre sjølve innhaustingsprosessen - ein ganske enkel 3-trinnsrakett:

1) Hausting ----- Harvesting:
Start nederst på planten, og klipp av "greinene" oppover. Planten skal IKKJE toppast. La dei små skota ved stammen stå igjen, slik at planten kan fortsette å vekse og gi fleire rundar med innhausting.
Cut off the "branches", from below and upwards. Do NOT cut off the top of your artemisia. Leave the small "baby-branches" by the stem, allowing the plant to regrow for multiple harvesting.


Artemisia i ferd med å vekse ut igjen for innhausting #2.
Artemisia regrowing for harvesting #2.



 2) Tørking ------ dehydrating:
Fordel artemisiastiklingane utover eit reint laken el.l, og la dei får tørke i 3 dagar i lunt og luftig rom. Vend dei ein gong pr dag. Hensikta med denne prosessen er å bevare den grøne fargen.
Etter 3 dagar kan du flytte avlinga til effektiv tørkeplass; varmluft bakaromn, dehydrator el lign (40-42 grader C. Sørg for at blada er 100% tørre før du går til trinn 3. 
Spread the artemisia cutlings on a clean sheet in a warm room and leave it to dry for 3 days - turn the cutlings once a day. The intention with this process is to keep the green colour of the leaves.
After 3 days you can move the cutlings to an oven or a dehydrator. Make sure the leaves are completely dry before you move on to step 3. 




Spre blada utover eit reint laken, og la dei tørke i 3 dagar.
Spread the leaves on a clean sheet, and leave it to dry for 3 days.






Dag 3. Klart for hurtigtørking i omn eller dehydrator (eller i skyggen av eit tre om du bor i eit varmt land som Afrika :-)
Day 3, ready for fast drying in oven or a dehydrator (or under the shade of a tree if you live in a warm country like Africa :-) )



41 grader C inntil heilt tørt.
41 degrees C until completely dry.






 3) Pulverisering ------ powdering:
Pulverisèr tørka artemisia i blender.
Powderize the artemisia leaves in a blender.


Artemisiapulver - få det så finmalt som du maktar.
Artemisiapowder - make it as finely powderized as possible.




Artemisiapulveret ditt er klart til bruk! :-D
Oppbevar i tett beholdar.
 
Your artemisia powder is ready for use! :-D
Keep it in an airtight container.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar