mandag 19. desember 2016

Litt om rakfisk, akevitt og vitamin K2

Rakfisk, akevitt og vitamin K2



Jula bringer med seg næringsrik og herlig tradisjonsmat. Mykje av det er såre enkelt og kjapt å lage - som rakfisk. Om du i tillegg til rakfisk har nokre kalde poteter, fiskelefser, seterrømme, rå løkringar og godt meierismør - ja då har du alt du trenger til eit herremåltid. Og  i jula så kan ein gjerne unne seg ein liten klunk akevitt (sprøytemiddelfri, ja..) i glaset attåt:




Eg anbefalar då gjerne O.P. Anderson sin økologiske 
akevitt; mild, rund og god. Du finner den på polet.




Tilbake til rakfisken: Det er mykje snakk om vitamin K2 i media no for tida. Eg er ingen tilhengjar av syntetiske kosttilskot; eg meinar at ein i størst mogleg grad må ete rein og næringsrik mat for å dekkje næringsbehovet med naturlege vitaminar, mineralar, sporstoff etc. Det er slik vi menneske (og dyra) har overlevd og blitt sterkare gjennom evolusjonen: ved å ete næringsrik mat - ikkje ved å ete tablettar. 


I moderne jordbruk nyttar framleis altfor mange kunstig gjødsel og sprøytemiddel. Ikkje berre er desse potensielt kreftframkallande, dei fører òg til utarming av jorda samt redusert næringsopptak i matvekstar og dette går ut over både folk og fe i form av næringsbrist/mangelsjukdommar. 

Difor - til tross: pga langvarig utarming av jorda/mangelfull næring i fødevarer, så har mange menneske grader av (lett <-> alvorleg) næringsbrist. For å korrigere denne og unngå/evt behandle sjukdom, så vil eg likevel anbefale vitamin-/mineraltilskot i enkelte tilfelle, men då som tillegg til eit reint, sunt og riktig kosthold - ikkje som eit alternativ til sunn mat.


Ved å velge rein mat fri for kunstig gjødsel og sprøytemiddel (=økologisk) samt ved å fermentere ein del av maten din sjølv, kan du sikre/auke næringsopptak og med det kunne både førebyggje og behandle mangeltilstandar:

Rakfisk og vitamin K2:

Fermentert mat som rakfisk, gammalost o.a fermenterte ostar, kjøt, lever, natto (japansk), enkelte meieriprodukt, o.a typar fermentert/melkesyregjæra mat inneheld vitamin K2. Inkludèr difor veldig gjerne rakfisk og anna fermentert mat i jula sine tradisjonsrettar, for det kulinariske sin del - og for helsa sin del.

Vit K2 er eit feittløyseleg vitamin, som er vesentleg for sunn hjerte-/karfunksjon ved å gjere/halde karveggane smidige samt å hindre avleiringar på innsida av årane. 
Vit K2 er viktig for tilstrekkjeleg kalsiumopptak og er difor vesentleg for å sikre god beinhelse. 
Vit K2 spelar òg ei rolle i koaguleringsprosessane i blodet.

~~~~

Og akevitten - ja den inneheld fordøyingsfremjande karve og kan gjere godt attåt feit julemat. Og så er det litt ekstra stas over julebordet med en liten akevittklunk <3

~~~~


Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar