Rakfisk, akevitt og vitamin K2
Jula bringer med seg næringsrik og herlig tradisjonsmat. Mykje av det er såre enkelt og kjapt å lage - som rakfisk. Om du i tillegg til rakfisk har nokre kalde poteter, fiskelefser, seterrømme, rå løkringar og godt meierismør - ja då har du alt du trenger til eit herremåltid. Og i jula så kan ein gjerne unne seg ein liten klunk akevitt (sprøytemiddelfri, ja..) i glaset attåt:
Eg anbefalar då gjerne O.P. Anderson sin økologiske
akevitt; mild, rund og god. Du finner den på polet.
Tilbake til rakfisken: Det er mykje snakk om vitamin K2 i media no for tida. Eg er ingen tilhengjar av syntetiske kosttilskot; eg meinar at ein i størst mogleg grad må ete rein og næringsrik mat for å dekkje næringsbehovet med naturlege vitaminar, mineralar, sporstoff etc. Det er slik vi menneske (og dyra) har overlevd og blitt sterkare gjennom evolusjonen: ved å ete næringsrik mat - ikkje ved å ete tablettar.
I moderne jordbruk nyttar framleis altfor mange kunstig gjødsel og sprøytemiddel. Ikkje berre er desse potensielt kreftframkallande, dei fører òg til utarming av jorda samt redusert næringsopptak i matvekstar og dette går ut over både folk og fe i form av næringsbrist/mangelsjukdommar.
Difor - til tross: pga langvarig utarming av jorda/mangelfull næring i fødevarer, så har mange menneske grader av (lett <-> alvorleg) næringsbrist. For å korrigere denne og unngå/evt behandle sjukdom, så vil eg likevel anbefale vitamin-/mineraltilskot i enkelte tilfelle, men då som tillegg til eit reint, sunt og riktig kosthold - ikkje som eit alternativ til sunn mat.
Ved å velge rein mat fri for kunstig gjødsel og sprøytemiddel (=økologisk) samt ved å fermentere ein del av maten din sjølv, kan du sikre/auke næringsopptak og med det kunne både førebyggje og behandle mangeltilstandar:
Rakfisk og vitamin K2:
Fermentert mat som rakfisk, gammalost o.a fermenterte ostar, kjøt, lever, natto (japansk), enkelte meieriprodukt, o.a typar fermentert/melkesyregjæra mat inneheld vitamin K2. Inkludèr difor veldig gjerne rakfisk og anna fermentert mat i jula sine tradisjonsrettar, for det kulinariske sin del - og for helsa sin del.
Vit K2 er eit feittløyseleg vitamin, som er vesentleg for sunn hjerte-/karfunksjon ved å gjere/halde karveggane smidige samt å hindre avleiringar på innsida av årane.
Vit K2 er viktig for tilstrekkjeleg kalsiumopptak og er difor vesentleg for å sikre god beinhelse.
Vit K2 spelar òg ei rolle i koaguleringsprosessane i blodet.
~~~~
Og akevitten - ja den inneheld fordøyingsfremjande karve og kan gjere godt attåt feit julemat. Og så er det litt ekstra stas over julebordet med en liten akevittklunk <3
~~~~
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar