mandag 7. november 2016

Hvorfor jeg velger økologisk


Økologisk vs konvensjonell mat






Det hadde kanskje vært enklere om fødevarer i butikk hadde hatt hver sine hyller merket 

"Mat" 
og
"Mat med giftstoffer". 

-hva ville du ha valgt?

---

Økologisk mat er dyrket uten bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel.
Konvensjonelt dyrket mat inneholder sprøytemiddelrester og er dyrket med kunstgjødsel.

Å spise mat inneholdende giftstoffer kan være som å putte diesel på en bensinbil, eller omvendt. Det kan prøves - men det vil kunne koste dyrt.


^^^^^^^^^^^^^^^

Jeg fikk en gang i oppdrag å gå på dyrebutikken for å kjøpe med hundefôr av godt merke og til like god pris. Jeg spurte oppdragsgiveren min om de ikke hadde billigere hundefôr i lokalbutikken i bygda. "Joda, men hunden får matt og dårlig pels av det og dessuten trenger han skikkelig fôr for nyrenes skyld"
"Ok - vel og bra at hunden får skikkelig fôr. Men til seg selv og barna sine serverer man billige First Price-produkter?"

Det er et tankekors at blant annet fordi en hund har pels som blir matt og/eller faller av, så er det åpenbart for eieren at fôret må endres. Men om man selv eller ens barn lider av allergier eller andre sykdommer/plager, tenker man ikke automatisk at det er noe galt med "fôret"? 


^^^^^^^^^^^^^^


I mange år har jeg stått traust på barrikadene for ren /økologisk mat. "Økologisk"- det er mat på sitt rene vis, det bestemor, oldemor og alle generasjoner før oss kalte mat gjennom titusener av år. Det er det naturlige, opprinnelige og rene.  Det er slett ikke et magert kosthold - det er fett-og proteinrikt. Det er det som er mat, slik den var i alle år fram til internasjonale monsterbedrifter gav bøndene gifter til å sprøyte åkrene sine med for insekt- og ugrasbekjempelse. 

Etter at sprøytemidler ble tatt i bruk i konvensjonelt landbruk har forekomst av alvorlig sykdom eskalert enormt. 
Jeg stoler ikke på en matindustri som aksepterer giftbruk i matproduksjonen og som forhøyer grensenivåer for akseptabelt giftinnhold i mat hver gang disse grensenivåene overskrides. For meg synes det spesielt at man har blitt så omprogrammert av myndigheter og gigantindustri at det å velge ren mat uten sprøytegifter og kunstige tilsetningsstoffer skal bli ansett som noe "alternativt" og "imot utvikling". 





“Someday we shall look back on this dark era of agriculture and shake our heads. How could we have ever believed that it was a good idea to grow our food with poisons?”

- Jane Goodall - 





Kjøttavskjær blir limt sammen og solgt som biff. Antibiotika-ladede kjøttfileter fra dyr blir injisert med saltvann for å få opp salgsvekt. Husdyr blir fôret med genteknologisk framstilt/glyfosatholdig mais, soya og korn. Dyrene skal vokse fortest mulig og yte mest mulig. Griser ser blå himmel og dagens lys bare i de få sekundene de blir fraktet fra fjøs til slaktebil. Kuer (som de fleste husdyr) blir oppfôret på silo, gress eller høy inneholdende RoundUp/glyfosat og blir i tillegg gitt kraftfôr inneholdende genmodifisert mais og soya - også dette dyrket og tvangsmodnet med RoundUp. 

I våre dager er ei ku ut-tynt og går til slakt etter +/-5 års levetid. For ikke mange år siden kunne kyr oppnå levealder på over 20 år. Den tid spiste kyrne næringsrikt og -riktig gress og høy og hadde et godt liv der de ikke ble tvunget til å produsere mange ganger mer melk enn kroppen deres tålte. Tross alt; en ku er laget for å produsere melk tilsvarende det en kalv trenger for å vokse inntil den er stor nok til å kunne spise det som de voksne gjør, ikke ulikt andre pattedyr - eller mennesker. I vår tid blir kyrne fôret med kjemikaliebelastet fôr og blitt gjort til melke- og kjøttfabrikker for multinasjonale selskapers profitt.



"When you eat an animal you end up eating all its pain and suffering. Think about that."




Mennesker spiser det dyrene produserer - egg, melk, smør, kjøtt og produkter som inneholder disse. Og deretter spiser vi selve dyret. Og mennesker vil kjøpe det billig, uten tanke for at frihetsberøvelse og det dyrene har blitt fôret med kommer tilbake til menneskenes matbord. Billig framfor rent; kvantitet foran kvalitet.
Dette har straffet seg. Men likevel ser så mange ikke sammenhengen mellom at måten jorda forvaltes, åkrene sprøytes med og det dyr fôres med og utsettes for gir sykdom hos mennesker. 

Der er mange årsakssammenhenger mellom inntak av mat inneholdende sprøytemiddelrester og den eksplosjonsartede utviklingen av lidelser som: kreft, autoimmune sykdommer, allergier, nevrologiske lidelser, mage-/tarm-sykdommer m.fl.





Forskning





Amerikanske helsemyndigheter (FDA) forsvarer Monsanto sine påstander om at glyfosat er ufarlig for mennesker og på grunnlag av det har få studier blitt gjennomført i USA for å vurdere glyfosatnivåer i menneskelig blod, morsmelk eller urin. Nyere europeiske studier derimot, basert på utelukkende byboende mennesker for å utelukke andre årsaker enn matkilder som eksponering for sprøytegifter, gav urovekkende bekreftelser på at glyfosat er utbredt i det vestlige kosthold. 44% av urinprøver inneholdt målbare mengder av potensielt kreft-/sykdomsfremkallende glyfosat, og diett var mest sannsynlige årsak (Hoppe, 2013). Om studien hadde blitt gjennomført i USA, antar man at prosentandelen av berørt befolkning ville vært mye større.

Studier utført på melkekyr i Danmark viste entydig at kyrnes helse blir negativt påvirket av glyfosat (Krüger et al. 2013a). Alle kyrne hadde påvisbare nivåer av glyfosat i urinen, og det ble anslått at 0.1-0,3 mg glyfosat ble utskilt daglig fra hver ku. Enda viktigere, alle kyrne hadde serumnivåer av kobolt og mangan som var langt under referansenivå for næringsforsyning, samt høyt serum urea. Positivt lineært forhold serum urea/glyfosatutskillelse indikerte nefrotoksisitet. Forhøyet blodserum av bl.a CK og ALP (kreatin-kinase og alkalisk fosfatase) indikerte nyresvikt og leverskade (Kaplan et al. 1983). Indikatorer på lever-, nyre- og galleblærebelastning stemmer overens med forsøk på rotter eksponert for glyfosat (Beuret et al. 2005). 

Det ble konkludert med at RoundUp er enda mer toksisk enn dens aktive ingrediens glyfosat.

Glyfosat har lengre nedbrytningstid enn det som blir hevdet av industrien: i jord som er rik på organisk materiale og har lav pH kan glyfosat ha en halveringstid på 22 år (Nomura og Hilton, 1977). Avlinger som blir plantet kan følgelig ta opp glyfosat i svært mange år fra det tidspunkt en åker har blitt sprøytet mot ugress.



Cøliaki, glutenintoleranse, insulinresistens, mage-/tarmlidelser, kreft, nyresykdom, fødselsdefekter, thyreoidealidelser

RoundUp og dens aktive substanser, deriblant glyfosat, viser seg å kunne være medvirkende årsak til eksplosjonsartet forekomst av bl.a cøliaki og mage-/tarmlidelser. Sprøytegifter er konstruert for å drepe mikrober i naturen, men de dreper ikke selektivt; sprøytegiftene dreper også mikrober i mage-/tarmsystem til dyr og mennesker og med det utslettes helt eller delvis bakterieflora som er avgjørende for å opprettholde sunn helse og sikre næringsopptak.
RoundUp og dets like blir i tillegg til å drepe insekter og ugress, brukt til avlingsuttørking og tvangsmodning. Store mengder RoundUp blir sprøytet over åkrene rett før innhøsting. Og her kommer litt av hensikten de har med genmodifisering inn: korn, bønner og soya som er genetisk programmert for å tåle bl.a store mengder RoundUp overlever, mens alt annet i åkeren dør. Dette blir gjort bl.a for å forenkle innhøsting. Denne praksisen tilfører fødevarer enorme mengder med farlig gift. Inntak av mat med RoundUp-rester settes i sammenheng med økt forekomst av cøliaki (O'Keeffe, 1980; O'Keeffe, 1981; Stride et al, 1985;. Darwent et al, 1994;. Orson & Davies, 2007)
Ifølge Monsanto, ble glyfosat brukt rett før innhøsting på 13% av områder dyrket med hvete i Storbritannia i 2004. I 2006 og 2007 brukte 94% av britiske bønder glyfosat. Minst 40% av disse avlingene gikk til frokostblandinger. 80% av oljevekster ble behandlet med glyfosat for ugrasbekjempelse/lette innhøsting (Monsanto International Sàrl, 2010).

Cøliaki er en kompleks tilstand forbundet med glutenintoleranse, skjoldbruksykdom, kreft, nyresykdom og der er økt risiko for infertilitet og misdannelser hos barn født av mødre som lider av cøliaki. Hos cøliaki-syke ser man mangel på flere viktige mikronæringsstoffer som vitamin D3, kobalamin, jern, molybden, selen og aminosyrer, metionin og tryptofan. Det er påvist at glyfosat utarmer mineraler i både genmodifiserte soyabønner (SAE et al., 2010) og konvensjonelle soyabønner (Cakmak et al., 2009) samt at stoffet svekker metionin- og tryptofansyntese i planter (Nafziger et al., 1984). Konklusjonen er at ernæringsmessige mangler i matvarer kan være resultat av at vekster har blitt utsatt for glyfosat. 

Kronisk nyresykdom er et globalt økende problem (Ramirez-Rubio et al., 2013), forskere mener at glyfosat kan være medvirkende årsak til denne epidemien.

Alvorlige fødselsdefekter, deriblant mikrocephali blir satt i direkte sammenheng med eksponering for glyfosat.

Der er mange funn vedr sammenheng mellom mikrocephali og cøliaki - disse kan forklares med glyfosateksponering/molybden-mangel (Bostwick et al, 2001;. Lapunzina, 2002), (Dickey et al, 1996;.. Martinelli et al, 2000).

Der er påvist sammenheng mellom cøliaki og hypothyreose  (Laurin et al., 2003)

Insulinresistens som følge av cøliaki forklares gjennom mange reaksjoner forårsaket av sulfatmangel i sin tur forårsaket av glyfosateksponering ((Bernfield et al., 1999),  (Seneff et al., 2012) , (Turnbull et al., 2001). 

Sammenheng mellom autoimmun thyreoiditt (skjoldbruskkjertel/stoffskifte) og autoimmun diabetes (type I ) gjøres greie for (Jaya et al., 1993): glyfosat kan forårsake mangel på selenoproteiner -> apoptose.

Parkinsonisme og andre bevegelsesforstyrrelser kan relateres til glutenintoleranse /glyfosat.(Baizabal-Carvallo, 2012).


Kreft: Det påvises potensielt kreftfremkallende glyfosat i bind og tamponger samtidig som man undrer seg over økt forekomst av kreft i underlivet hos kvinner. Eksponering for glyfosat kan også medføre økt risiko for non-Hodgkins lymfom samt leukemi; konklusjon fra forskningsrapporter:

"One final consideration is that glyphosate technical powder, used to manufacture all Roundup formulations and competitive products, is contaminated with N-nitroso-glyphosate (NNG) a carcinogenic compound which occurs as a contaminate during synthesis. NNG is particularly dangerous due to glyphosate's known chemistry as an amphiphilic zwitterion. The EPA has reported glyphosate to contain levels approximating 100 ppb. Hardell and Eriksson noted increases in non-Hodgkins lymphoma with an increased risk of hairy cell leukemia for people exposed to glyphosate and other herbicides. As previously stated, glyphosate has been shown to induce cancer in the parts per trillion range.[4,9]

When we look at the experimental data without the addition of experimental noise introduced by use of unrelated historical controls, a different picture of the herbicide glyphosate emerges, one that has been demonstrated through experimentation to induce tumorigenic growth of many glands and organs.[2,5,6] Monsanto and the EPA knew about its effects as early as 1981 and suppressed the data, even hiding it under the guise of trade secret information. It is my honest opinion, that in so doing they lied."

( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538578/ )

I sin konklusjon på dette studiet erklærer forskerne at RoundUp/glyfosat induserer tumorvekst i mange kjertler og organer. Monsanto og FDA visste om denne effekten allerede i 1981 men har skjult disse data som 'forretningshemmeligheter'. "Det er min ærlige mening, at ved denne handling så løy de" (sitat fra forskningsrapporten)










Monsanto er bedriften som har gitt verden de verste biokjemiske våpnene i historien, som Agent Orange og DDT. Monsanto ble i 2016 oppkjøpt av Bayer, (tidligere del av IGFarben, som leverte biokjemiske våpen til Hitler under 2.verdenskrig). I 1962 ble det satt ned en kommisjon bestående av bl.a Bayer og FN, der det ble besluttet å jobbe mot et globalt matkontrollsystem. Dette skulle være sluttført 31.12.2009. Monsanto/Bayer kontrollerer nå verdens matvareforsyning. Bayer er legemiddelprodusent, Monsanto er tung aktør innen bioteknologi og lanserer produkter som skader mennesker, dyr og miljø. Begge er børsnoterte med milliardomsetninger og profitterer gjensidig på hverandre.

Er det ikke et tankekors at multinasjonale gigantbedrifter som har bygd sine imperier på salg av biologiske masseødeleggelsesvåpen nå kontrollerer hva du spiser, underslår forskningsrapporter om at det er helseskadelig og lyver om at det ikke er giftig?






"Noen tror visst vi kan leve av
plast og syntetisk mat"

- Lillebjørn Nilsen -




Kaffi, druer og poteter er noe av det som blir sprøytet mest i verden; det er ikke så rart om du må springe rett på toalettet etter første kaffikopp om morgenen eller om du må løpe i skytteltrafikk dagen derpå etter inntak av vin. 



"The monitoring of glyphosate levels in food and in human urine and blood has been inadequate. The common practice of desiccation and/or ripening with glyphosate right before the harvest ensures that glyphosate residues are present in our food supply. It is plausible that the recent sharp increase of kidney failure in agricultural workers is tied to glyphosate exposure. We urge governments globally to reexamine their policy towards glyphosate and to introduce new legislation that would restrict its usage."


( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945755/ )



^^^^^^^^^^^^


Så - dette var grunnene til at jeg velger sprøytemiddelfri mat for meg selv og mine. I tillegg til èn ting til: glyfosat o.a sprøytemidler dreper viktige insektarter, deriblant de pollinerende.  RoundUp o.a sprøytegifter er direkte årsak til at bier nå har havnet på listen over utrydningstruede arter. 


Bier er en livsnødvendighet for menneskeheten. 


Om biene dør, dør vi.




^^^^^^^^^^^^

Jeg fortsetter på min vei mot et mest mulig giftfritt kosthold for meg selv og mine. Fryseren er full av usprøytede og ikke-genmodifiserte plommer, jordbær, syltetøy - det meste fra egen hage. Der er kjøtt og koteletter, flesk og ribber fra dyr som har beitet næringsrikt og hatt gode og frie liv inntil siste sekund; hjort, frilandsgris, villsau og høylandsfe. Og der er titalls kilo fisk fra storhavet; torsk, lange, lysing, brosme og kveite. Sistnevnte ble nydelig middag idag. På kjøkkenet står juleøl til gjæring og brøddeig til heving - jeg brygger og baker av usprøytet korn. I kjelleren ligger skinke og bog fra gris i saltstampen og kjøtt av villsau henger til speking. Titalls kilo usprøytet gulrot, poteter og kålrabi har vi lagret, kjøpt fra økologisk bonde. Det finnes ikke lettprodukter, aspartam, MSG eller margarin i mitt hus. Fra vinduskarmene kan jeg høste jalapeños, chili, tomat og urter.
I kjøkkenskapene har vare for vare blitt byttet ut med giftfrie versjoner. 
I barskapet er der gode økologiske viner, både hvite og røde. Og økologisk akevitt. Du får kjøpt det på polet.


 Etter at jeg har fått brødbaksten ut av ovnen i kveld, skal jeg lage leverpostei av frilandsgris. Sylteflesk til jul er et kommende prosjekt, likeså skal det senere denne uka lages pølse og morr til jul - det gleder vi oss til!



Og - ikke minst: det er billigere å tilberede alt en travel tid om høsten, enn å måtte gå på butikken og kikke i frysedisken etter middag hver dag. Vi har alt det beste og mest næringsrike tilgjengelig for et helt år etter høstens innsats - hvorfor skulle man ville velge annerledes?



^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^









Med ønsker om god helse



-Tanja













Kilder:


http://www.health.com/digestive-health/gluten-sensitivity-wheat-proteins-atis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3526354/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945755/

http://tidsskriftet.no/2000/01/tema-fremtiden/vil-kunnskapsrevolusjonen-om-apoptose-fa-medisinsk-betydning

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538578/

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar